Haribo Hörcsögtenyészet

Haribo Hörcsögtenyészet

Dzsungi hörcsögök

2016. szeptember 04. - Haribo Hörcsögtenyészet

Addig is, amíg nem sikerül saját tapasztalataimat csokorba szedni, egy kis nyers irodalmat olvashattok ezen címszó alatt:

 

Rendszertani besorolása

Valamikor sokat vitatkoztak arról, hogy a Campbell-hörcsög (Phodopus campbelli) alfaja-e. A vita lezárásaként külön fajként ismerték el a Phodopus sungorust.A két faj nem válik el egészen egymástól. Hasonlóságuk miatt könnyen összetéveszthetők, ezért gyakori a véletlen fajkeveredés.

Küllem

Testmérete 6–11 cm, súlya legfeljebb 50 gramm. Harmadakkorra, mint európai rokonai, és mérete fele az ismertebbszíriai aranyhörcsögének. Bundája sűrű, farka rövid. Fekete szeme aránylag nagy

Eredeti élőhelyén

Eredeti élőhelye Belső-Ázsia és az orosz sztyeppék. Vadon nagyrészt Szibériában él, megtalálható Dzsungáriában,Mandzsúriában, Kazahsztánban és Mongóliában. Népszerű házikedvenc.

Tartása

Tartható terráriumban is és ketrecben is; ennek mérete legalább 35–40 cm legyen. A 20–25 °C ideális számára. Télen se legyen hidegebb 15 °C-nál. Ne érje huzat, vagy közvetlenül tűző napfényA terráriumot rendezzük be úgy, hogy a hörcsög ne unatkozzon. Kell tehát házikó, mókuskerék, wc-papír guriga (alagútként), itató (golyós önitató), fogkoptató.Alomként megfelel a faforgács, de örül a szénának is, azzal béleli ki a házát. Naponta tisztítsuk ki a terráriumot; vegyük ki a nedves forgácsot, és cseréljük a romlandó ételt. A teljes almot hetente cseréljük.Mozgékony természete miatt könnyen leesik az asztalról vagy a székről, de felismeri a veszélyt jelentő magasságot (különben a vadonban hamar elpusztulna). De inkább csak talajon, vagy ahhoz közel játsszunk vele az esetleges balesetek elkerülése végett. Időnként veszélyt érezve megáll, és akár három percig is mozdulatlan maradhat. Ilyen esetben ne háborgassuk.A szakirodalom szerint az egészséges hörcsögök 3 évig is élhetnek. Ha nem tudjuk, hogy kedvencünk honnan származik, akkor csak másfél–két évre számíthatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://haribo-horcsogtenyeszet.blog.hu/api/trackback/id/tr4011674083
süti beállítások módosítása